Skip to content

2. Un Parlament del segle XXI

La setmana passada el president Torra va demanar de comparèixer al Parlament, des del seu confinament a la Casa dels Canonges, per videoconferència. Però els lletrats van considerar que la petició no encaixava en el reglament i van convertir la compareixença en una simple reunió. Aurora Madaula, diputada per Junts per Catalunya i portaveu d’Acció, ho ha viscut com una mostra més de la desconnexió entre una determinada manera de fer política i les necessitats dels ciutadans. I ho denuncia en aquests termes.

 

Des que va començar la legislatura actual al Parlament de Catalunya, hem sigut molt conscients que treballàvem en condicions molt extraordinàries tant a nivell de recursos com, sobretot, a nivell democràtic.

Les extraordinàries condicions que ens van portar a molts a ser diputats del Parlament de Catalunya naixien del cop d’estat, basat en l’article 155, que havia desfet les institucions catalanes i havia convocat unes eleccions al Parlament des de Madrid, sense tenir ni legitimitat ni legalitat que les avalés. D’aquesta manera, des del primer dia hem conviscut amb la repressió espanyola manifestada en forma de presó, exili i una constant amenaça sobre la nostra feina al Parlament, amb vetos, bloquejos i l’ús del Tribunal Constitucional per aturar el funcionament parlamentari.

Des de l’inici els grups parlamentaris independentistes hem conviscut amb les reunions en entorns virtuals, les compareixences per videoconferència i la necessitat d’adaptar el funcionament del Parlament a les tecnologies del segle XXI.

Des de fa dos anys i escaig hem denunciat la manca de tecnologies que permetessin adaptar el treball parlamentari a les noves necessitats, creades ara per la repressió però també per l’evolució de les tecnologies. Sempre se’ns ha negat l’adaptació de la burocràcia parlamentària al segle XXI i hem hagut de conviure amb formes lentes i ineficaces més pròpies del segle XX o fins i tot del XIX.

La negativa a modificar el reglament del Parlament per permetre compareixences virtuals és ben coneguda perquè va suposar la vulneració del dret del diputat Carles Puigdemont a participar d’un ple d’investidura, però el bloqueig ha repercutit en el funcionament i l’adaptació del Parlament a les necessitats de la ciutadania de Catalunya i ha afectat, directament, els interessos dels catalans, que han vist atacats els seus drets a partir del bloqueig als seus representats escollits democràticament.

Avui, en la nova situació d’excepcionalitat en què ens trobem per la crisi sanitària i social que està suposant el virus COVID-19, el Parlament de Catalunya torna a patir el bloqueig per part de les ments fosques que volen mantenir les institucions catalanes en la foscor.

Hem tornat a demanar al Parlament que modifiqui el reglament per a permetre la celebració de plens amb compareixences des d’entorns virtuals que garanteixin la seguretat de tothom i alhora permetin continuar treballant pel poble de Catalunya.

Els grups parlamentaris del tripartit del 155 juntament amb l’amistat del grup parlamentari dels Comuns, solidaris membres del govern de Madrid, han rebutjat una vegada i una altra la modificació del reglament del Parlament.

Amb els seus vots en contra estan barrant no només l’actualització d’una burocràcia vella i caduca que fa funcionar molt lentament el Parlament, sinó els drets de la ciutadania de Catalunya, en no deixar que el Parlament i els seus diputats puguin escoltar el Govern de Catalunya en sessió plenària o pugui aprovar els decrets que té pendents.

Els grups que es queixaven i denunciaven que el Parlament estava tancat quan hem suspès sessions com a resposta a la repressió espanyols en les detencions de diputats, les ràtzies a alcaldes independentistes o la condemna i confiscació de l’acta de diputat del President Quim Torra, ara bloquegen el Parlament i les institucions de Catalunya, aplicant de facto un nou 155 que inhabilita les institucions catalanes.

És amb aquest comportament que els grups parlamentaris catalans que intenten bloquejar la reforma del reglament del Parlament, envien les nostres institucions a la inoperància, prioritzant sempre el funcionament de les institucions espanyoles per davant de les catalanes, no sent dignes representants de les institucions catalanes, que en són, i és responsabilitat seva el deure de defensar-les.

Denunciem, un cop més, que els grups parlamentaris sucursalistes del règim del 78 bloquegen el funcionament del Parlament de Catalunya amb una clara intencionalitat política que està provocant l’aturada de la política parlamentària a Catalunya, atemptant aquest cop no només contra els drets dels ciutadans sinó contra la salut de tots ells.

El bloqueig deliberat de les institucions catalanes per part dels grups i partits dels règim del 78 ha de ser considerat un atac a l’autogovern de Catalunya, als drets polítics del poble català, però també un atac contra la salut i el benestar de tota la ciutadania.

 

Aurora Madaula
Diputada al Parlament per Junts per Catalunya
Portaveu d’Acció per la República

Back To Top