Skip to content

Acció per la República reuneix a Barcelona un centenar de simpatitzants

Aquest dijous, 28 de novembre, Acció per la República ha aplegat un centenar de simpatitzants en una trobada que obre el procés que culminarà en un Congrés fundacional que se celebrarà l’any 2020.

Va obrir la trobada un videomissatge del conseller Antoni Comín, que, en tant que vicepresident del Consell per la República, va agrair el suport d’Acció a la presó i l’exili i la complicitat amb les noves institucions republicanes.

A continuació, Aurora Madaula i Salvador Vergés, van saludar els presents argumentant per què cal Acció i per què cal crear-la en aquest moment. Segons Aurora Madaula, diputada independent per Junts per Catalunya i fundadora d’Acció per la República, “el Primer d’Octubre del 2017 els ciutadans de Catalunya ens vam autodeterminar en un gran acte de desobediència civil i la tardor del 2019 ens hem revoltat i ens hem emancipat. Som en plena transició, però per culminar-la i fer real la República necessitem noves eines per fer política. Per a això neix Acció”. Salvador Vergés, emprenedor i empresari de la Garrotxa, va presentar la gent d’Acció com “gent que fins ara ha fet política des de la societat civil (des de l’ANC, promovent la Crida, des dels àmbits professionals, com ara associacions de juristes) i des del carrer. Gent que fins ara s’ha compromès políticament però en la seva majoria sense casar-se mai amb cap partit. Gent que s’identifica amb els cupaires prosistema, amb unes primàries sense egocentrisme, amb els esquerrans sense rebaixes, amb els puigdemontistes sense pdcats, amb l’esperit original de la Crida.” Madaula i Vergés van posar l’accent que cal traduir políticament com no s’ha fet encara la gran capacitat de mobilització i d’autoorganització que ha demostrat tenir el moviment independentista: “Entre tots hem fet foc nou al carrer: ara cal fer foc nou a la política. No renunciem a fer política d’una altra manera. No renunciem a tenir esperança. No renunciem a emocionar-nos fent política. El moment que vivim ens demana fer aquest pas: necessitem una eina millor per fer política tots junts sense pretendre ser professionals de la política. Necessitem un partit nou, diferent. Per això hem creat Acció per la República.”

Ricard Domingo va prendre la paraula per sintetitzar l’ideari d’Acció per la República en quatre conceptes: independència, república, feminisme i ecologisme, i una aspiració, la d’explorar formes de fer política adequades al moment que vivim, sense aspirar a professionalitzar-s’hi i creant xarxa des de la base. Va oferir una bona mostra d’aquesta voluntat d’articular-se en xarxa l’autopresentació d’algunes de les persones que s’han implicat en la creació d’Acció.

Salwa el Gharbi, diputada amaziga al Parlament de Catalunya com a independent per Junts per Catalunya, va recordar la seva experiència d’integració a la societat catalana i la necessitat de plantejar polítiques socials valentes i de debò. Isa Ferrer, actualment directora general de Protecció Civil del govern de la Generalitat, va defensar que cal trobar la manera de treballar en clau republicana també des de les institucions autonòmiques, les que per ara tenim. L’advocat Jordi Manyà va recordar el seu vincle amb l’Assemblea, de la qual va ser vicepresident fundacional, amb el servei d’atenció jurídica a les víctimes de la repressió d’aquesta tardor o amb el grup d’opinió Exigents.

Albert Donaire, president de la sectorial Mossos per la República de l’ANC, va manifestar el seu compromís amb Acció, També des de l’activisme LGTBI i posant veu al poble de l’Aran. Eudald Serra, regidor a l’ajuntament de Puig-reig, i Rai López, activista de les terres de l’Ebre, van reflectir la voluntat del nou projecte de construir-se des de baix també en xarxa estesa per tot el territori.

L’advocat Quim Hernández va fer balanç de l’activitat d’Acció a les xarxes socials, en què destaca el ressò de la implicació dels seus membres en les mobilitzacions d’aquesta tardor, i va recordar les tribunes en mitjans de Comunicació des de les quals es fa sentir la veu d’Acció. Finalment, Araceli Arola, membre de la plataforma FemConsell, agrupació de voluntaris reconeguda per Waterloo, va reivindicar el compromís d’Acció amb el Consell per la República.

Oriol Izquierdo va presentar el web d’Acció per la República com la veritable seu del partit, creat amb la voluntat que sigui un espai de diàleg, discussió política i col·laboració entre els seus membres, amb el convenciment que Acció serà el que decideixin els membres d’Acció. En aquest sentit, Acció emprèn ara el procés que culminarà l’any 2020 amb el congrés fundacional.

Va tancar la trobada Xavier Altadill recalcant que Acció neix per emparar tots aquells independentistes que no troben en els partits antics la resposta a la seva inquietud política i a la necessitat de canalitzar el propi compromís amb el país.

Acció per la República inicia amb aquesta trobada un procés de presentació pública del projecte, que es repetirà durant els pròxims mesos per tot el país, amb la convocatòria del Congrés fundacional a l’horitzó.

 

Més informació sobre Acció per la República a www.acciorepublica.cat

Barcelona, 29 de novembre del 2019

 

Comunicat en pdf

Back To Top