Skip to content

Cap 17 d’agost no tornarà a ser igual

Aquell disset dagost jo era a Barcelona, molt a prop de la Rambla, a lAteneu Barcelonès, preparant la documentació i els projectes necessaris per postular-me per a diferents programes de postdoctorat. Mhavia doctorat el 18 de juliol amb una tesi sobre nacionalisme i exili, on analitzava el desenvolupament del nacionalisme basc durant lexili.

Latemptat em va sorprendre ja a lestudi del Born i el món va semblar aturar-se. Twitter anava més ràpid que la ràdio o la televisió i les persianes dels comerços van començar a baixar, acompanyant les corredisses dels turistes que buscaven refugi.

Recordo aquelles caloroses hores amb neguit, pendents constantment de la ràdio i els missatges que ens arribaven per tots els mitjans. Familiars, amics, amics llunyans, tots preguntant, comprovant el nostre estat, esvaint dubtes i pors. Recordo també els rumors, les falses notícies, la por, sí la por, tot i que la manifestació que es va convocar portés el lema No tinc por”, de por nhi havia, i molta.

Els carrers buits, la xafogor de mitjans dagost a Barcelona, el soroll de les ràdios i les teles enceses que sescolava per les finestres mig obertes. Les sirenes del serveis demergència, la incertesa. Les rodes de premsa del nostre govern. El nostre govern. El conseller Forn, el Major Trapero i el President Puigdemont donant informació des del primer minut. El Twitter dels Mossos dEsquadra, la confiança en el nostre govern. I de matinada, la relació de lexplosió dAlcanar amb els atemptats a la Rambla. El terror. Les primeres imatges de les víctimes escampades per terra. La indefensió.

I lendemà, lhorror no shavia acabat. Cambrils, cinc terroristes més, amb ganivets, destrals i cinturons explosius (simulats). Els Mossos i les policies municipals tornen a actuar, però la por no sesvaeix. Ni tan sols quan neutralitzen lautor material dels assassinats de la Rambla quatre dies després a Subirats.

El neguit i lhorror és dins meu, alhora que intento que els missatges dodi i racisme no creixin en una societat, la catalana, que no està disposada a caure en les culpes fàcils i els tòpics genèrics. En això també som exemple.

Mesos més tard, quan estrenava càrrec com a diputada al lesionat Parlament de Catalunya, una de les primeres persones que vaig rebre va ser el Javier Martínez, pare del Xavi, el nen de tres anys assassinat aquell disset dagost. El Javier venia acompanyat del David Torrents, que jo havia conegut durant la campanya, i del Robert Manrique, víctima de latemptat de lHipercor i que coneixia pels meus treballs dinvestigació sobre el nacionalisme basc.

Recordo aquella primera reunió a la cafeteria del Parlament, amb la també diputada Teresa Pallarès. No podia reprimir les llàgrimes, i ho provava amb totes les meves forces, perquè no era just que jo plorés davant daquell home, que portava el dolor instal·lat al seu cor.

Ens vam comprometre a fer tot el que fos a les nostres mans i, sense ni tan sols saber quins eren els procediments o les opcions, li vam prometre que ho investigaríem des del Parlament, perquè ara era la nostra obligació.

Així és com des de Junts per Catalunya, vam treballar per constituir una comissió dinvestigació sobre els atemptats del 17 i 18 dagost a Barcelona i Cambrils. Hi havia massa dubtes, massa ombres, massa silencis, massa responsabilitats.

Han estat dos anys de sessions on hem pogut escoltar experts, testimonis i llegir documents relacionats amb els atacs terroristes que van acabar amb la vida de 16 persones i van deixar més de 150 ferits. Al llarg de 24 sessions que ens han permès debatre, votar i aprovar les conclusions que des del Parlament de Catalunya vam presentar el proppassat 21 de juliol.

El primer que hem de denunciar és la manca de cooperació de lestat i el govern espanyol, que ha vetat la creació duna comissió dinvestigació tant al Congrés com al Senat espanyols i ha intentat bloquejar la investigació al Parlament de Catalunya, negant-se a participar en les sessions que aquí hem celebrat.

Per a negar-se a venir i a cedir documents i informes que la comissió ha demanat, el govern espanyol ha fet valdre la llei de secrets oficials, de 1968. El govern més progressista de la història, escudant-se en una llei franquista, per a negar la investigació duns atemptats terroristes. Tot en ordre. 

Fins a 18 persones shan negat a donar explicacions davant la comissió dinvestigació. Persones tan rellevants com lexvicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaria, el Sr. Enric Millo, exdelegat del govern espanyol a Catalunya, el cap de la Guardia Civil a Catalunya, el representant del Ministeri dinterior espanyol a la Junta de seguretat de Catalunya, el director del CNI, el director General de la Policia, el director del CITCO i el cap de la Policía Nacional, entre daltres. No seran investigats per la Fiscalia perquè tot i que negar-se a venir és un delicte penal, la fiscalia ja ho ha arxivat, insultant i faltant el respecte no només al Parlament de Catalunya sinó, i això encara és més important, als familiars i les víctimes dels atemptats.

Segurament volen amagar una de les principals conclusions a què la  comissió dinvestigació arriba: el cervell de latac terrorista, limam Abdelbaki es Satty era confident i informador de Centre Nacional dIntel·ligència (CNI) i mantenia una relació amb el cos Nacional de Policia espanyola, que va fer desaparèixer la fitxa dEs Satty com a confident després de lexplosió dAlcanar on presumptament va morir el terrorista.

Latemptat ens va demostrar que la policia de Catalunya, tot i tenir molt limitades les competències, era capaç de fer front a una situació demergència com la dun atac terrorista greu, situació d’on va sortir amb exemplaritat, i que el govern de Catalunya tenia molt més sentit destat que el govern espanyol, que va posar, i segueix posant, impediments a la investigació i a laclariment total dels fets.

Els Mossos d’Esquadra no van rebre cap informació per part del CNI sobre Es Satty, ni de les converses telefòniques en poder dels serveis espanyols, on els terroristes, presumptament, planejaven els atacs, informacions que haurien estat cabdals per tal devitar tant la radicalització dels veïns de Ripoll, com els atemptats de Barcelona i Cambrils.

El diferents cossos de Policia de Catalunya no tenien accés a tots els antecedents de l’imam de ripoll i per tant, eren totalment aliens a la relació d’aquest amb l’operatiu Chacal (loperació contra una cèl·lula gihadista de 2006 a Vilanova i la Geltrú on Es Satty va ser detingut i posteriorment posat en llibertat), els seus antecedents per tràfic d’estupefaents o la seva relació amb el CNI.

Des del Parlament de Catalunya hem exigit que el cos de Mossos tingui accés a totes les bases de dades de les altres forces i cossos de seguretat de l’estat espanyol i internacionals per evitar el desconeixement que tenien de l’imam, així com la incorporació del tot necessària dels Mossos d’Esquadra a les estructures policials internacionals com l’Europol o la Interpol. 

El 17 i 18 dagost de 2017 van canviar la vida als centenars de famílies que van ser afectades directament pels atemptats, però també van canviar les nostres vides. Els panots de la Rambla mai tornaran a ser iguals, i les passejades que fem Rambla avall mai més tornaran a ser fetes sense tenir un record compungit per lhorror que es va viure aquells dies destiu.

A les portes de linici del judici pels atemptats, hem dexigir amb més força que mai que lestat espanyol deixi damagar informació, faciliti laclariment de tots els fets i depuri responsabilitats entre els comandaments policials i polítics que van alterar proves o amagar informacions de vital importància.

Les lluites polítiques no tenen lloc en la batalla contra el terrorisme i em fa la sensació que alguns van voler aprofitar lhorror per a incidir políticament contra el govern de Catalunya. El més trist és que, tres anys després i amb canvi de color polític al govern de Madrid, segueixen bloquejant la investigació i atien el dolor de les víctimes desatenent-les i no respectant el dret de la població a ser protegida i a aclarir els fets duna vegada per totes.

Avui, 17 dagost, demà i sempre, exigirem conèixer tota la veritat.

#17avolemsaberlaveritat

Aurora Madaula

Back To Top