Skip to content

Cinc anys de l’U d’Octubre

L’U d’Octubre va ser una fita històrica de tot el moviment independentista, tant de les institucions públiques com de les organitzacions cíviques. En definitiva, del poble políticament organitzat. Ara fa cinc anys que Catalunya va ser l’epicentre de la mobilització popular, de la desobediència civil i de la revolució democràtica i pacífica més important d’Europa en les darreres dècades.

Aquest punt d’inflexió ha marcat per sempre un abans i un després en el camí del país cap a la llibertat. Però no n’és el final. Aleshores no es va culminar el procés d’independència i, en canvi, allò ha tingut unes conseqüències ben clares: repressió, desunió, desorientació… i fins i tot una certa marxa enrere d’alguns dels seus actors principals.

Ningú no va dir mai que aquest seria un camí fàcil. La simple expressió d’un dret reconegut internacionalment no en comporta automàticament l’exercici. La capacitat destructiva de l’adversari no pot ser vençuda només amb bona voluntat. Per això, cinc anys després, podem dir que som a la meitat del trajecte. Tenim el deure moral d’aprendre dels errors del passat i la convicció intacta en la victòria futura. La gent hi és, la voluntat hi és i les eines també.

I una de les eines més destacades, tant per la legitimitat que té com per la vocació de lideratge que està demostrant en aquesta nova fase, és el Consell de la República. L’enfortiment i la consolidació d’aquesta institució nacional sorgida de l’U d’Octubre és la garantia d’avançar sense renúncies fins a l’objectiu que van marcar les urnes. Al seu costat, partits, entitats i societat civil estan cridats també a bastir una estratègia comuna de confrontació guanyadora. 

Les dinàmiques històriques del nostre entorn estan canviant a gran velocitat. Noves realitats inèdites emergeixen avui amb força, i cal que el moviment independentista vagi adaptant l’estratègia a aquest context. Res ni ningú ens posarà les coses fàcils, però només a nosaltres ens pertoca fer-ho possible. Cinc anys després és hora d’encetar una nova etapa del procés d’independència.

La història del nostre país està farcida de victòries minses i de derrotes èpiques. Ha arribat l’hora d’intercanviar els conceptes. Aquest U d’Octubre, sortim al carrer.

Barcelona, 27 de setembre del 2022

Back To Top