Skip to content

Declaració d’Acció per la República davant l’actual conjuntura política

Davant la convocatòria electoral del 10 de novembre i la nova onada de repressió de l’Estat espanyol, Acció per la República proposa una candidatura excepcional de totes les forces independentistes, encapçalada pel president Puigdemont i el vicepresident Junqueras, amb l’objectiu de persistir a Madrid en la defensa de la llibertat, la democràcia i l’autodeterminació.

  1. Constatem que l’Estat continua optant per la repressió en lloc d’afavorir el diàleg i la negociació. N’és una prova la detenció aquesta setmana de nou persones —i deu escorcolls— a Sabadell, Mollet del Vallès, Cerdanyola, Santa Perpètua de Mogoda, Sant Pere de Torelló i Sant Fost de Campsentelles. El ministeri fiscal les acusa d’integrar un “grup terrorista català per a la secessió”, en un clar intent de relacionar l’independentisme amb la violència. Denunciem aquesta manipulació grollera, que és una repetició de la fórmula repressiva que es va aplicar a Tamara Carrasco i Adrià Carrasco, que només busca crear un fals relat sobre l’independentisme. Els CDR no són violents i, en conseqüència, els seus integrants tampoc.

 

  1. La democràcia està amenaçada arreu, i també ho està a l’Estat espanyol. La promiscuïtat entre els poders de l’Estat, que és una alteració dels principis de separació de poders que fonamenta tota democràcia, està esberlant l’Estat de dret. Quan la justícia es posa al servei d’una causa política corromp el principi d’igualtat i neutralitat que li correspon. I això és el que passa a Espanya. Els conflictes polítics només es poden resoldre de veritat mitjançant la negociació i el pacte. A Catalunya, quan l’Estat desatén la voluntat popular, vulnera les garanties democràtiques dels ciutadans que volen decidir el seu futur, que segons totes les enquestes són la majoria de la població.

 

  1. L’autodeterminació és un dret reconegut internacionalment que ha estat la via per solucionar la majoria dels conflictes nacionals del món. Només en aquells llocs on les autoritats governamentals rebutgen parlar de com es pot exercir aquest dret o bé el neguen, el conflicte persisteix. Des de posicions progressistes no es pot admetre que els partits espanyols d’esquerra neguin als ciutadans de Catalunya la possibilitat d’autodeterminar-se. És tan incomprensible com si decidissin suprimir els drets de les dones o el dret a vaga, que són constitutius de les democràcies consolidades.

 

  1. Mentre l’Estat es negui a dialogar, l’única via possible és persistir en la lluita a favor de la democràcia. No podem normalitzar de cap manera la repressió ni doblegar-nos davant les amenaces dels poders de l’Estat. Espanya està en crisi perquè el sistema constitucional s’ha convertit en una presó jurídica que impedeix l’exercici de la llibertat. Contra això defensem la desobediència cívica i institucional per demostrar a l’Estat que la lluita pels valors democràtics serà sempre l’oxigen del sobiranisme.

 

  1. És per això que creiem que cal abordar les properes eleccions del 10-N plantejant un programa de ruptura i de defensa dels drets nacionals i democràtics. La persistent repressió, que només busca atemorir i dividir l’independentisme, ha de provocar la reacció contrària: la unitat independentista. Aquesta ha de ser la resposta política a la repressió, de la mateixa manera que les mobilitzacions hi són una necessària resposta cívica.

 

  1. En conseqüència, Acció per la República reclama a tots els partits independentistes que deixin de banda les disputes en la lluita per l’hegemonia, que tan destructives resulten, per unir esforços i plantar cara a l’Estat repressor. Creiem, com diu la dita popular, que la unió fa la força i que, per tant, caldria acordar una candidatura conjunta independentista, encapçalada pel president Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras. En els moments excepcionals cal adoptar solucions excepcionals. Arribar a aquest acord només depèn de la bona voluntat dels partits independentistes. De ningú més. Acció per la República està disposada a afavorir aquesta unitat sense demanar res a canvi. No ens mou cap més esperit que la defensa de la unitat, que entenem que és l’anhel majoritari dels votants independentistes.

 

 1. Ara és l’hora que el màxim nombre de diputats, representant la majoria social dels ciutadans de Catalunya, defensi sense cap partidisme un programa de mínims: llibertat, democràcia i autodeterminació.

Barcelona, 24 de setembre de 2019

Back To Top