Skip to content

El conseller Comín es reuneix a Perpinyà amb la direcció de MES, d’Acció per la República i altres veus de l’independentisme d’esquerres

Reunits a Perpinyà Aurora Madaula, Jordi Manyà i Oriol Izquierdo, en representació de la direcció d’Acció per la República, Josep Serra, Oriol Calvet, Pere Albó i Teresa García en representació de la direcció de Moviment d’Esquerres MES, Josep Ferrer Llop i Rosa Mª Dumenjó, membres de la Crida i d’Independentistes d’Esquerra, a títol personal, i Toni Comín, membre del govern legítim a l’exili, volen fer públiques les següents conclusions fruit de la reflexió compartida durant la trobada:

  1. La independència de la República és un objectiu irrenunciable i possible. L’1-O és un salt endavant d’una magnitud mai assolida fins aleshores en la consecució d’aquest objectiu. El tram final fins a la plena instauració de la República té en l’1-O, en el mandat que van donar els ciutadans en aquell referèndum i en la consegüent Declaració d’independència del 27-O del 2017 el seu fonament més sòlid i la seva principal font de legitimitat. Per aquesta raó, considerem una prioritat de tota estratègia política que vulgui culminar el procés d’independència el reconeixement i la reivindicació dels fets de l’octubre del 2017 com un indiscutible avenç polític, malgrat els dramàtics costos personals de la repressió, i la base més sòlida a partir de la qual guanyar definitivament el pols a l’estat espanyol.
  2. És imprescindible redefinir l’estratègia de l’independentisme d’acord amb les lliçons apreses gràcies als fets d’octubre del 2017. El que fins aleshores era una hipòtesi molt probable i molt previsible, a partir d’aquell moment, va quedar confirmat com una evidència incontestable: l’estat espanyol no respectarà cap mena de límit —ni jurídic, ni polític, ni ètic, ni estètic— a l’hora d’exercir la repressió contra el moviment independentista català. L’octubre del 2017 el govern català va mostrar la seva disposició a aparcar la via unilateral a la independència per obrir una mesa de negociació, però en aquell moment l’estat espanyol va tancar la porta estrepitosament a la via dialogada a la independència i va optar per accelerar la seva deriva autoritària. Per aquesta raó, assumim que la confrontació amb l’estat espanyol —pacífica, democràtica, no violenta i sense renunciar a cap solució política, ja sigui unilateral o dialogada— és una condició necessària i inevitable per a culminar amb èxit el procés d’independència. 
  3. Entenem que la repressió desfermada per l’estat espanyol converteix la unitat en un imperatiu ètic i polític del moviment independentista, especialment entre els qui conformem un bloc per la ruptura. Creiem que aquesta unitat, des de la pluralitat ideològica i la diversitat de procedències dels partidaris de la República catalana, s’ha de poder construir de manera simultània des dels diferents àmbits de l’acció política. En aquest sentit, creiem imprescindibles tots aquells actors i organitzacions que vulguin expressar aquesta transversalitat des de l’esfera associativa. I també creiem útils i necessaris els actors que vulguin expressar aquesta transversalitat unitària en l’esfera electoral.
  4. Com a persones amb militàncies i trajectòries polítiques inequívocament d’esquerres o de centre-esquerra, considerem que la contribució de l’independentisme d’esquerres a aquest moviment en pro de la unitat transversal de l’independentisme és del tot cabdal. Entenem que avui, una gran majoria de l’independentisme projecta una mirada progressista sobre el futur del país —a nivell social, econòmic, ambiental o cultural— de la mateixa manera que les forces unionistes representen d’una manera cada vegada més clara una mirada retrògrada i conservadora. Per aquesta raó, ens comprometem a contribuir activament a aquesta represa unitària del moviment independentista, cadascun de nosaltres des de l’esfera que li sigui més adient —la del moviment ciutadà o l’electoral i institucional—, aportant la nostra trajectòria d’esquerres com un actiu imprescindible i central d’aquesta represa.
  5. Finalment, reconeixem el Consell per la República, en virtut del lideratge del seu president Carles Puigdemont i dels membres del seu Consell de Govern, com la institució republicana  dipositària i marmessora de la legitimitat i el mandat de l’1-O; com la institució que està cridada a aplegar la transversalitat de l’independentisme en tota la seva pluralitat; i com la institució que té com a missió política més immediata construir una estratègia unitària que ens permeti culminar el camí, ja irreversible, de la República catalana.

Perpinyà, 12 de juliol del 2020

 

ComunicatPerpinya12juliol.pdf

Back To Top