Skip to content

Junts per Catalunya, el partit

Finalment el President Puigdemont ha decidit fer el pas que molta gent li havia demanat;  abandonar el PDeCat per fer el salt a un nou espai polític que representi completament l’esperit de la llista electoral que va encapçalar el 21 de desembre de 2017.

Junts per Catalunya, ara sí, el partit, neix liderat pel President Puigdemont però acompanyat dels Consellers Rull, Turull, Forn i Comín, així com de Jordi Sánchez, com a caps visibles de la nova organització.

El grup impulsor el formen (el formem) persones que, majoritàriament, ja formàvem part de Junts per Catalunya al Parlament, al Govern o als diferents espais on ens hem anat presentant amb aquesta marca des del 21 de desembre.

Així doncs, el nou partit pot acomplir amb dues necessitats i/o requeriments: que el President Puigdemont faci un pas al costat del PDeCat per liderar un espai polític més ampli i, per altra banda, la necessitat d’endreçar l’espai de Junts per Catalunya per tal que tots, diputats, regidors i electors, ens hi sentim representats més enllà del PDeCat.

Però un nou partit mai no s’ha de poder definir en funció d’un altre partit, i per tant és mala idea que estiguem tots pendents de l’origen de la cosa i de la gent i, en canvi, necessitem cada cop més definir cap a on anem i com ho volem fer.

Un partit és un mer instruments que només ha de servir per a un fi, és el vehicle per acompanyar-nos ens els nostres objectius polítics i per això, no ens ha de fer cap mandra, si no funciona, de canviar-lo, modificar-lo de dalt a baix, renovar-lo o liquidar-lo i fer-ne un de nou. Per aquest motiu, cap partit no és imprescindible, tot i que són necessaris en aquest món de bojos que és la política (i més la política catalana aquests dies), i per tant cal fer les coses bé i des de l’inici, amb empenta però també amb rigorositat, transparència, modernitat i àmplia democràcia en totes les seves decisions.

El nou Junts per Catalunya partit ha de servir per a endreçar tot l’espai polític al voltant de la figura del President Puigdemont, reconeixent els diferents accents i tendències, sense excloure ningú però amb les idees i els objectius clars sobre què ens va portar a ser la llista més votada el 21 de desembre de 2017 i novament a les eleccions europees de maig de 2019.

I això passa per sumar i no per uniformitzar, per innovar i democratitzar la idea dels partits polítics i per definir clarament i sense ombres els objectius del partit.

La suma no ha d’excloure ningú però tampoc no ha d’integrar ningú per la força. A aquesta festa tothom hi és convidat, però tothom que es senti còmode amb els objectius polítics i ideològics de la nova formació, per això cal definir des de bon començament, i amb participació de tota la gent que s’està registrant voluntàriament, com ha de ser aquest nou vehicle.

En aquest camí alguns ja han quedat enrere, segurament perquè no combreguen amb una manera més democràtica, transparent i sense quotes de fer política o potser perquè l’objectiu polític i l’estratègia marcada pel President Puigdemont no els acaba de convèncer. Per això és l’hora de poder sumar més experiències a aquest espai que ha d’esdevenir l’espai central de l’independentisme a Catalunya, ampliant clarament el centre esquerre polític on es situa Catalunya avui en dia i on és situat clarament el vot de ruptura.

Des d’Acció per la República i altres forces similars hem de treballar per tal que Junts sigui la plataforma transversal, progressista, innovadora, transparent i netament de ruptura amb l’estat espanyol que necessitem per seguir endavant amb l’enfrontament polític amb l’estat espanyol.

Tenim l’oportunitat de dotar-nos de noves eines de participació política democràtica que no podem malbaratar i on tenim molt a dir i molt a fer. Treballem junts, des del respecte, la suma i la transparència per a fer-ho realitat.

 

Aurora Madaula, diputada al Parlament per Junts per Catalunya i portaveu d’Acció per la República

Back To Top