Skip to content

Per un homenatge de Catalunya a totes les víctimes de la covid-19

Una pandèmia que uneix tot el món

DECLARACIÓ PÚBLICA

435.000 víctimes directes, comptabilitzades arreu del món per la pandèmia de la covid-19 (a 17 de juny). Hi ha consens que deuen haver estat moltes més, tenint en compte les diferències de recompte i els mitjans disponibles per identificar-les i atendre-les.

Daquestes, 172.175 són a Europa (inclòs el Regne Unit), de les quals 12.480 a Catalunya (amb el nou recompte: morts a hospitals, sociosanitaris, residències de gent gran i domicilis). És, per tant, una tragèdia individual i col·lectiva, amb un gran dolor de dimensió local i global.

Arreu hi ha hagut moltes tragèdies que, en termes generals, han estat localitzades en zones de més baix desenvolupament que vèiem llunyanes. Però avui, en el món interconnectat on vivim, on persones, indústries, tecnologies i visions salten fronteres de tot tipus, limpacte de la covid-19 ens ha fet sentir a tots de primera mà el que fins ara molts només veien a la televisió.

Les conseqüències de la covid-19 estan anant molt més enllà, i la solidaritat que hem mostrat per animar-nos al llarg del confinament encara haurà de continuar: si el 2019, 130 milions de persones van patir severes crisis de fam, aquest any, a causa de la covid-19, sobrepassaran els 265 milions (World Food Program, United Nations, 2020 World Food Crises, 18 April 2020).

UN HOMENATGE DE CATALUNYA AL MÓN

Acció per la República veu en la covid-19 un avís de les conseqüències de la deriva financera i la política global, i exigeix a les nostres institucions una altra manera d’encarar el futur, que s’hauria de fer visible ja en aquesta primera reacció col·lectiva, solidària i de comunió pública davant l’abast de la pandèmia.

Acció per la República se solidaritza amb el dolor del poble espanyol, així com amb el de tothom, però no salinearà amb cap acte organitzat per lestat perquè aquest estat no respecta la nostra visió del món ni la definició dels valors fonamentals de llibertat, democràcia i progressisme, imprescindibles per a la realització dels pobles i els individus.És en aquest sentit que Acció per la República demana al Govern de la Generalitat i al Consell per la República:

  • Un homenatge solidari que traspassi fronteres i reivindiqui els valors de la democràcia, la llibertat, la justícia i la igualtat com a camí de prosperitat i benestar de tots els pobles.
  • Un homenatge que situï les nostres institucions com les de referència per a la nostra ciutadania i amb una clara vocació global.
  • Un homenatge laic a totes les víctimes del món, que han patit i pateixen en silenci els efectes de la covid-19.
  • Un homenatge que agraeixi a tots els col·lectius compromesos amb una acció ràpida i eficaç per fer menor el patiment (sanitaris, seguretat, institucions, veïnes i veïns, professors, transportistes, ONGs, serveis de neteja…).

Creiem que aquest acte permetrà al poble de Catalunya fer un homenatge compartit de record, de força i d’esperança a tots els conciutadans i a tots els ciutadans del món que han patit, que pateixen o que patiran els efectes de la covid-19.

Barcelona, 17 de juny del 2020

 

Comunicat 17 de juny del 2020 Homenatge víctimes covid

Back To Top