Skip to content

Sobre la Llei d’Amnistia

COMUNICAT D’ACCIÓ PER LA REPÚBLICA SOBRE LA LLEI D’AMNISTIA

Davant l’aprovació imminent al Congrés espanyol de la Llei Orgànica d’Amnistia, presentada pel PSOE i negociada amb Esquerra i, principalment, Junts per Catalunya, Acció per la República vol fer públiques les reflexions següents:

  1. Com es desprèn del seu nom complet, la llei persegueix “la normalización institucional, política y social en Cataluña”. Si aquesta normalització és possible serà, primer, perquè l’amnistia suposa el reconeixement per part de l’estat que votar i exercir drets fonamentals no és cap delicte i, segon, perquè permet tornar a la política el conflicte polític i, per tant, desjudicialitzant-lo, posa les bases per resoldre’l democràticament. No pot ser en cap cas una llei de punt final, sinó que ha de ser el pas previ imprescindible per al reconeixement del dret a l’autodeterminació que el poble de Catalunya va exercir pacíficament l’1 d’Octubre, i que tornarem a exercir si cal. El que l‘amnistia normalitzarà és la llibertat per practicar sense repressió drets com els d’expressió, manifestació o vaga, que no deixarem d’utilitzar mai contra l’estat espanyol fins que la independència sigui una realitat reconeguda.
  2. L’estratègia negociadora del president Puigdemont, que com a president legítim a l’exili està utilitzant els vots decisius de Junts al Congrés espanyol, és avui l’única que està aconseguint desbloquejar el conflicte entre totes dues nacions, ja que ha comportat fins ara, en primer lloc, per part del partit que governa a l’estat, visibles cessions polítiques que fins fa quatre dies negava taxativament; en segon lloc, està aguditzant les contradiccions del règim vigent del 78, fent visible als ulls de tothom la nul·la separació de poders que hi impera; i, en tercer lloc, manté internacionalment viva la causa catalana, que avui discorre d’una manera significativa, tant judicialment com políticament, en l’escenari europeu. En són una prova concreta que el marc legislatiu de referència de la Llei d’Amnistia sigui europeu, i no espanyol, i que s’adeqüi als dictàmens de la Comissió de Venècia.
  3. L’afany de l’estament judicial espanyol d’interferir en la política fins a prevaricar, en comptes de dictar justícia, alimenta l’escepticisme davant les possibilitats reals que la Llei d’Amnistia s’acabi aplicant amb totes les conseqüències. Bona part de les crítiques que des de sectors de l’independentisme es fan a l’estratègia negociadora del president Puigdemont es fonamenten en aquesta frustració preventiva. Per a nosaltres, per contra, és indiscutible que, ni que els poders fàctics de l’estat fessin finalment difícil l’aplicació íntegra de la llei, la seva aprovació suposa una victòria política que hem de saber aprofitar. I és perquè tindrà impacte en desenes, centenars, de represaliats, que ara serà l’hora de reprendre estratègies de mobilització i tornar a posar contra les cordes l’statu quo immobilista.
  4. Si, com desitgem, la Llei d’Amnistia és en pocs mesos definitivament aprovada i entra en vigor, farà possible el retorn dels exiliats. Convidem el conjunt del moviment independentista a preparar aquest moment sota la coordinació del Consell de la República, sense recels ni càlculs partidistes, i fer de l’arribada del president a l’exili un gran salt endavant cap a l’alliberament nacional. Acció per la República hi serà.

Barcelona, 12 de març del 2024

Comunicat en pdf.

Back To Top