Skip to content

Valoració política després del 12 de maig

DESPRÉS DEL 12 DE MAIG, TRENCAMENT I REPRESA

Les eleccions del 12 de maig al Parlament de Catalunya han deixat un escenari obert on, teòricament, gairebé qualsevol cosa és possible. Des d’Acció fem aquesta valoració dels resultats i dels escenaris que s’obren per al moviment independentista:

  1. La primera conseqüència d’aquestes eleccions és que s’ha perdut la majoria independentista obtinguda el 14 de febrer del 2021. Dos dels tres partits que componien aquella majoria han patit un sever correctiu electoral i les noves propostes independentistes han fracassat sense pal·liatius. L’unionisme ha estat capaç de mobilitzar el seu electorat amb més èxit que no l’independentisme. Entre les causes, múltiples, hi deu haver el càstig al mal govern, el rebuig a unes propostes de negociació percebudes com a camins de rendició i la protesta davant la desunió i la fragmentació fratricida del moviment. L’independentisme perd les institucions quan un gruix d’independentistes no confia en els projectes polítics que els volen representar.
  2. Tot i la millora de resultats del president Puigdemont, la seva proposta ha obtingut un èxit insuficient. L’èpica de la restitució no ha aconseguit convèncer un segment necessari dels independentistes que s’han abstingut, ja sigui perquè no hi ha hagut temps per recuperar la confiança dels decebuts i els escèptics o perquè no s’ha sabut vèncer els qui hi tenien resistències de caràcter ideològic. L’aposta per presentar una candidatura que anés més enllà de Junts no ha estat prou contundent per superar els errors estratègics que la marca acumula d’ençà de la seva creació (les pugnes internes que en malmeten la vocació de transversalitat, la lectura plana dels mals resultats electorals previs sobretot municipals, l’aposta per posicions sectorials que no aporten cap guany en clau d’emancipació nacional). 
  3. Amb tot, la distribució d’escons deixa oberts almenys tres escenaris que el moviment independentista, en general, i el president Puigdemont, en particular, tenen el deure de saber aprofitar en benefici del país i per avançar cap a la independència. En primer lloc, si els tres partits independentistes amb representació parlamentària s’ho proposen i juguen fort amb la capacitat de pressió que tenen sobre el govern de Pedro Sánchez, seria possible la restitució del president. El segon escenari és el de la repetició electoral, que tot i els seus riscos podria ser una oportunitat de desbloqueig a favor de l’independentisme si la candidatura del president té la capacitat revulsiva que ara no ha tingut. En tercer lloc, pot ser que la investidura del candidat socialista sigui inevitable, sobretot si els quatre partits unionistes actuen en la mateixa clau que ho van fer a l’ajuntament de Barcelona, i en aquest cas s’hauria d’imposar la necessitat de recuperar la unitat per plantar cara als intents de girar full. 
  4. Acció per la República hi serà, al costat del president, treballant per reconstruir el moviment, per recuperar la força de la majoria social que té al darrere i per reprendre l’agenda de la independència com a condició de possibilitat perquè qui governi pugui treballar efectivament al servei de tots els ciutadans del país. Després del 10 de juny, celebrades les eleccions europees, tant si hi ha repetició electoral com si no n’hi ha, caldrà treballar per construir un instrument polític unitari, capaç d’acollir la diversitat d’organitzacions polítiques i cíviques fins a traduir electoralment la majoria social favorable a la independència. Només avançarem fins a guanyar si som capaços de ser-hi tots. 

Barcelona, 21 de maig del 2024

 

Versió en pdf.

Back To Top